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6 PAYMENT CHARGE FOR FOOD HYGIENE CERTIFICATE FOR LICENSED PREMISES  
(AN57-2008)  
 

The Committee will be aware that under Section 50 (7) of the Licensing (Scotland) Act 2005 a food 
hygiene certificate is defined as a certificate signed on behalf of the local authority stating that 
premises comply with the requirements of regulations made under Section 16 of the Food Safety Act 
1990. 
 
Under the Licensing Act it is a requirement that an application for a premises licence must be 
accompanied by a food hygiene certificate.  
 
Environmental Health & Trading Standards Department will therefore receive requests for a food 
hygiene certificate from persons applying for a premises licence under the terms of the Licensing 
(Scotland) Act 2005.  
 
To reflect the costs of input by authorised officers into the assessment of premises for a food hygiene 
certificate, the Committee is asked to approve a charge of £100 for the issue of a certificate and that 
this fee is reviewed annually.  In a normal year this would generate approximately £2,000 income for 
the Council. 
 
There is a transitional period during which existing licensees have to apply for a new licence.  The 
transitional regulations exempt licensees from the need to produce a certificate providing they apply to 
the Licensing Board on time and accordingly only those existing licensees who fail to apply on time will 
require to apply for a section 50 certificate.  This period extends to the end of January 2009 and 
thereafter all new applications must be accompanied by the appropriate Section 50 Certificate.  
 


